Det kan låta som en enkel uppgift att hitta en bra uppfödare. Det finns ju trots allt så många runt om i landet. Visst är det relativt enkelt att hitta någon som föder upp just den hundras som du är intresserad av, men det är inte alltid en garanti på att uppfödaren är seriös. En uppfödare ska inte bara kunna ta väl hand om sina hundar, utan ska även kunna vägleda dig och hjälpa dig under loppet av många år. En professionell hunduppfödare finns där för sina kunder så länge det bara går och vanligtvis under hundens hela liv.

Det är extra viktigt att du väljer en bra uppfödare om det är första gången som du köper en hund. Du behöver ha ett starkt förtroende till uppfödaren och er kontakt ska vara god. Du bör därför aldrig välja en uppfödare som inte visar ett intresse för att hålla kontakt med dig och hunden under er tid tillsammans. Det kan t.ex. handla om att uppfödaren vill ha uppdateringar om hur det går för hunden i livet, anordna valpträffar där hundarna från samma kull kan umgås eller t.ex. ställer dig mängder med frågor i samband med köpet. Om en uppfödare frågar dig mycket – var glad! Det visar att uppfödaren är seriös och vill att hunden ska komma till ett bra hem!

Ett bra sätt att hitta en seriös uppfödare är genom att vända sig till en rasklubb. Rasklubbar har oftast kontaktinformation till flera uppfödare på sin hemsida. Det finns även specifika krav som uppfödaren måste uppfylla för att kunna bli listad. På så sätt kan du minimera risken för att köpa valp hos en sämre eller till och med illegal uppfödare av hundar.