Du har längtat efter en hund hela ditt liv, så naturligtvis är du mer än redo att skaffa dig en hund. Kanske har du sedan länge suttit och kollat upp olika uppfödare i din närhet eller så har du gått igenom varenda annonssajt för hundar på nätet. Du har tittat på bilder, skapat dig erfarenhet och kunskap om rasen som intresserar dig, så visst är du redo – eller?

Att vara hundägare är inte alltid en dans på rosor. Visst kommer du att få ta del av mängder med härliga promenader, lekar och massa kärlek och mys, men du kommer också att behöva utstå en hel del jobbiga ting som inte alltid faller dig i smaken. Att äga en hund är fantastiskt och väldigt givande, men hur redo du än tror att du är så kan det vara svårt att föreställa sig hur livet med en hund faktiskt kommer att se ut.

Tidiga morgnar

Varje dag kommer din hund att behöva komma ut på morgonen och rastas. Det betyder att du inte kan räkna med att få någon direkt sovmorgon – någonsin. Visst kan hunden mycket väl somna om igen när ni kommer in, men frågan är då om du redan har piggnat till så pass mycket att du inte lyckas med detsamma. En morgonpromenad behövs även om det är minusgrader, snöstorm, regn eller extremt varmt.

Promenader

Kanske är det promenaderna med din hund som du längtar efter mest, men kommer ditt intresse att vara tillräckligt för flera promenader om dagen, varje dag, för resten av hundens liv? Bor du i hus kan du kanske bygga en egen hundrastgård med produkter från Byggmax, men även här kommer du att behöva rasta din hund utanför hundrastgården.

Arbete och resor

Spenderar du mycket tid på arbetet eller gillar du att ständigt befinna dig på resa? Hur hade du då tänk lösa passning av din hund? Har du möjlighet att ha med dig hunden på resan eller till arbetet eller är det hundvakt som du behöver? Det kostar pengar. Ska du gå hem på lunchrasten och rasta hunden? Fundera över hur du ska lösa situationen och göra den hållbar.

Kärlek och tid

Det faller kanske naturligtvis för dig att din hund kommer att få väldigt mycket kärlek. Du har ju längtat så otroligt länge, så hur skulle din hund inte dränkas i kramar, pussar och massa mys i soffan? Till en början kan det naturligtvis vara precis så och för många hundägare håller känslan i sig hela livet. Dock är det viktigt att komma ihåg att hunden blir som vilken familjemedlem som helst och kan irritera dig extra mycket om du har en dålig dag. Här måste du dock hålla dig i skinnet. Visst får du vara ifred, men din hund behöver dig oavsett ditt humör.