Visst hade det varit skönt om det fanns en garanti på att alla uppfödare skötte sitt jobb till 100 %. Då hade man aldrig behövt oroa sig för om en kennel är seriös eller inte. Så är dock inte fallet, snarare långt ifrån. Ansvaret ligger således på dig som hundköpare att säkerställa att kenneln du har valt är att lita på .

Internet är en källa till väldigt mycket information och vi rekommenderar dig starkt att använda dig av detta. Det finns mängder med rasklubbar som du kan vända dig till, men det kanske bästa är att använda dig av Rasdata på nätet. Det här är en sida som alla människor har tillgång till och där den Svenska Kennelklubben har samlat viktig statistik. Statistiken gäller de absolut vanligaste hundraserna som vi har i Sverige och du kan, med ett enkelt knapptryck, få information om olika kennlar runt om i landet, vilken typ av hundraser som de riktar in sig på och även hitta information och uppgifter om specifika hundar. Det kan t.ex. handla om att du letar information om ögon eller höfter, något som är ett vanligt problem hos t.ex. schäferhundar.

Fördelen med den här sidan är att den är så otroligt detaljerad. Här kan du hitta all information om hundar och deras uppfödare. Utöver den information som vi nämnt ovan kan du t.ex. kolla upp resultat från olika kurser. Du kanske vill se om hunden är meriterad i viltspår eller lydnad, samt om de har genomgått en så kallad mentalbeskrivning hund, även förkortad MH. Det är mycket jobb med att hitta en riktigt bra kennel, men vi lovar dig att det helt klart är värt besväret. Du ska skaffa dig en vän som ska följa dig genom hela livet och vad är då bättre än att säkerställa att hunden kommer från en bra uppfödare.