Kan en hund och katt bli vänner och leva tillsammans? Faktum är att det är fullt möjligt och inte så ovanligt som många kanske tror. Det finns många faktorer som spelar in om de kan bli vänner eller inte. Vad som är avgörande är om de kan lära sig förstå varandras kroppsspråk. Det är viktigt för dig som ägare att ha gott om tålamod om du ska få en katt och hund att bli vänner. Om något av djuren är äldre kommer det troligtvis ta lång tid för dem att acceptera varandras sällskap men om de är unga kan de bli bästa vänner snabbare än du tror.

Olika hundraser

Det finns hundraser som är mer kattvänliga än andra. Dessutom har hundar olika personlighet så det finns egentligen ingen garanti att din hund kommer att tycka om din katt. Att sammanföra två vuxna djur kan vara nära på omöjligt men om det handlar om en kattunge eller en hundvalp brukar det gå bra. Hundraser som har jaktinstinkter eller som är svårtränade fungerar vanligtvis inte särskilt bra tillsammans med katter. Däremot är sällskapshundar som exempelvis Golden Retriever eller Sankt Bernhard lättare att få att fungera tillsammans med katter. Att välja rätt hundras är med andra ord en viktig förutsättning om du vill ha både en hund och en katt i ditt hem.

Signalspråk

Kroppsspråket eller signalspråket skiljer sig mellan katter och hundar. En hund viftar på sin svans när den är glad medan en katt viftar på svansen när den är irriterad och ilsken. Om du redan har en vuxen katt kan det vara klokt att låta den vänja sig med hundar först. Låt katten få besök av en hund som redan är van vid katter och låt din katt lära sig vara nära en hund. När du introducerar en katt till en hund bör den vara kopplad vid första mötet för att förhindra att hunden börjar jaga katten. När du äger en hund och en katt behöver dina bästa vänner en försäkring i fall de drabbas av en olycka eller sjukdom. Lassie är ett digitalt försäkringsbolag som erbjuder snälla villkor och marknadens högsta ersättning gällande veterinärvård. När du försäkrar din hund eller din katt hos Lassie kommer du att få personlig service, personliga råd och hjälp med att förebygga skador och sjukdomar.

Hundar som kräver mycket tid

När du skaffar en hund och redan har en katt är det rekommenderat att inte skaffa en hundras som kommer att kräva allt för mycket av din tid. En hund tycker inte om att lämnas ensam under dagarna och detsamma gäller en katt. Både hundar och katter trivs bättre när de har sällskap som de kan leka och kommunicera med. Hundar söker sig gärna till sin husse eller matte men det är inte alltid ett naturligt beteende hos en katt. Det innebär dock inte att din katt inte vill gosa med dig och vara i din närhet. När en hund och en katt blir vänner kommer de ofta att bli oskiljaktiga.

Det finns säkert många frågor som du vill ha svar på när det gäller katter och hundar och det finns gott om bra information och goda råd online.