Om man har en hund kan det vara roligt att träna med den. Det finns flera olika sporter och aktiviteter man kan lära hunden att både utöva för nöjes skull och tävla i. Några av dem kan man träna helt utan att man behöver några särskilda saker, andra kräver hinder, pulkor eller annat. Med rätt utrustning kan man få till en mycket lyckad hundträning.

Rätt kläder

När det gäller hundar kan man träna både inomhus och utomhus. Det vanligaste är dock att man håller till ute där det finns större plats att vara på. När man ska träna med hunden är det dock klokt att se till att man har bra kläder på sig. Det finns smarta och sköna friluftskläder som passar bra året runt. De värmer på vintern och har praktisk ventilation som kyler på sommaren. Plaggen är dessutom väldigt slitstarka och bekväma att röra sig i. Det är två faktorer som är viktiga när man tränar hundar.

Hinder till agility

Om man vill träna sin hund i agility behöver man ha en del hinder. Det är inte många som har hinder, eller plats till att sätta upp sådana på hemma. En bra lösning kan vara att kontrollera med sin kennelklubb om man kan träna där. Många gånger är det bara att lösa ett medlemskap, och sedan får man träna fritt på hindren så länge man ser till att plocka ordning efter sig.

Några godbitar eller annan belöning

En hund behöver belönas när den gör rätt under träningen. Det kan antingen ske genom att man ger den en liten godbit, en klapp eller så använder man en så kallad klicker. En klicker är en liten dosa som ger ifrån sig ett klickljud när man trycker på den. Det hela handlar om att hunden lär sig att koppla klicket till någon positivt. Om man väljer att belöna hunden med godis kan det vara klokt att välja en variant som inte kladdar, och man bör inte heller ge hunden allt för mycket godbitar.

Träna draghund

Om man vill att hunden ska lära sig att dra, till exempel i snö, behöver man något hunden kan dra. Hunden måste också ha en sele som passar. Till en början bör man lära hunden att bara ha selen på sig. Sedan kan den få dra några rep efter sig och efterhand kan man öka belastningen.

Andra träningsredskap och verktyg

När man tränar en hund kan man också behöva andra redskap eller verktyg. Om man vill att hunden ska spåra kan man behöva ämnen hunden ska känna igen. Det kan vara blod, päls eller annat som luktar. Är det en utställningshund man vill träna bör man vänja den vid bad, att gå fint i koppel, att hanteras på ett bord och mycket annat.