En hund som är socialiserad är en hund som passar in i dagens samhälle. Hunden ska anpassas efter hur samhället ser ut eftersom samhället inte anpassar sig efter hunden. Detta innebär bland annat att hunden inte får jaga efter vilt på eget bevåg, morra och skälla eller kanske bita folk och den får inte orsaka någon skada.

Vistas ute

Det handlar också om att få hunden bekväm i olika situationer. Socialisering och miljöträning går hand i hand. En del hundar har väldigt svårt med stadsmiljö och att gå på olika underlag, andra hundar blir skraja när de får syn på en ko eller en häst i en hage om promenaden råkar bli för långt från stan.

Det här gäller att du som hundägare tränar på så att din hund kan vara trygg och bekväm i de flesta situationer. För att göra det smidigare och enklare för dig är det rekommenderat att du har bra friluftskläder på dig så att du kan vara ute länge i väder och vind, samt ha bra fickor som rymmer mycket hundgodis.

Börja träna redan när hunden är liten valp. Det är inte bara att lära sig träffa människor, det är även att acceptera att man inte behöver hälsa på varenda en som kommer fram. Vissa hundar kan ha svårt med att inte vilja hälsa, så det är en bra sak att träna på. Åka buss och tåg är andra nyttiga erfarenheter.

Lycka till med din hund!