Du har väntat och väntat på att det äntligen ska bli dags för dig att få hämta hem din valp. Dagarna har gått otroligt långsamt, men äntligen är den stora dagen här. Förhoppningsvis har du redan innan varit igång och planerat hemmet för valpens hemkomst. Det är nämligen starkt rekommenderat att du har det mesta klart innan. Anledningen till detta är för att hunden kommer behöva lugn och ro den första tiden för att bekanta sig med allting och även för att du ska känna dig så förberedd som möjligt. Att springa ut med en liten ny valp och handla hundmat på ICA är ingen hit. Hunden får inte följa med in i affären och kan inte heller lämnas ensam, varken utanför eller i hemmet.

Vad behövs?

Vad är det då som behövs i hemmet innan du tar hem din hund? Till att börja med är det viktigt att du har koppel och ett halsband som du kan använda dig av. Det är bra om du kan börja träna din hund vid att vara van vid koppel så tidigt som möjligt. Utöver halsband och koppel bör du även se till att ha mat- och vattenskål, leksaker, bajspåsar och en skön plats där hunden kan vila och sova. Det kan t.ex. vara en hundsäng, korg eller bara några filtar på golvet. Låt detta vara hundens plats för lugn och ro. På så sätt vet hunden att den inte blir störd när den vill vara i fred.

Utöver utrustning och tillbehör måste du också se till att du har mat till din valp. Det bästa är om du i god tid innan frågar uppfödaren vilken typ av foder det är som valpen har ätit tidigare och därmed också startar med precis samma. Sakta men säkert kan man sedan gå över till ett annat foder om man föredrar, men den första tiden är det bra att hunden får mat som den känner igen och tål.

Våga fråga!

Det är viktigare att din valp känner sig trygg och säker när den kommer till dig än att du ska känna dig löjlig för att fråga saker. Om du är osäker på vad som behövs kan du kontakta en djuraffär för rådgivning eller fråga uppfödaren om vad som rekommenderas. Det finns även riktigt bra sidor på nätet där hundar är i fokus. Här finns forum och massor av nyttig information.