Du kanske inte funderar speciellt mycket över hundens päls när du väljer hundras, men det här är en viktig aspekt som du bör fokusera på mer än du tror. Pälsens längd och struktur är nämligen avgörande för vilken typ av pälsvård du behöver ge din hund och hur ofta du kommer behöva ge det. Om din hund är väldigt långhårig så måste du bada hunden mycket oftare än en korthårig. Korthåriga hundar behöver generellt bada två gånger per år, medan långhåriga behöver ett bad var tredje månad och ibland oftare än så.

Ett alternativ till långhåriga eller korthåriga hundar är strävhåriga. En strävhårig hund behöver inte badas så ofta som en långhårig, men inte heller så sällan som en korthårig. Strävhåriga hundar kan dock behöva trimmas med jämna mellanrum. Är du osäker på hur man går tillväga kan du besöka en djurbutik som erbjuder tjänsten.

Det kan låta lockande att välja en hund med kort hår just för att minimera pälsvården och den smuts som annars kommer in i hemmet. Viktigt att tänka på är dock att korthåriga hundar inte har samma skydd mot kylan, vilket resulterar i extrakostnader som t.ex. hundkappor m.m.