Precis som med barn så kan man behöva hundsäkra sitt hem. Det kan låta lite fånigt, men sanningen är att det faktiskt är väldigt nödvändigt i de allra flesta fall. Många hundar älskar att hitta på bus, är nyfikna av naturen och det kan bli en riktig röra om du inte ser dig för.

  • Krukväxter – Det finns ett flertal växter som du måste undvika, eller ställa väldigt högt, om du har hund i hemmet. En hund ska t.ex. inte få i sig växter som amaryllis, fredskalla, påskliljor, azalea eller hyacinter. På Giftinformationscentralen kan du läsa mer om dessa växter och om det finns andra du bör undvika.
  • Kemikalier – Se till att du förvarar kemikalier högt upp. Det gäller både i badrummet och i köket. I köket kan soppåsen vara väldigt lockande för en hund och om du är van att förvara rengöringsmedel under diskbänken så bör du flytta dessa omgående. Det kan även vara bra att använda säkerhetsspärrar så att hunden inte får i sig föremål från sophinken.
  • Fönster och dörrar – Om du lämnar din hund ensam så bör du alltid se till att stänga alla fönster. Vädringsfönster som hunden inte kan ta sig ut från är naturligtvis helt okej. Du ska heller aldrig stänga ut din hund på t.ex. balkongen. Risken finns att hunden hoppar ut och över, vilket kan resultera i riktiga tragedier.
  • Sladdar – Se till att försöka gömma undan så många sladdar som möjligt. Om hunden råkar dra ner ett föremål med en sladd finns det risk att den skadar sig. Använd dig förslagsvis av sladdhållare. På så sätt blir de mindre intressanta för den nyfikne hunden. Du minimerar även risken för att hunden biter på sladdarna.