Visst vore det härligt att alltid bli bemött med kärlek när du kliver innanför dörren, att ha någon som lägger sitt varma huvud i ditt knä och som är din absolut bästa vän. Att skaffa hund är en stor dröm för många hundälskare, men det finns mycket att tänka på innan man tar det stora beslutet. Du måste bland annat se till att du har tiden som räcker för att rå om din hund, men även att din ekonomi är tillräcklig. Här nedan ser du de viktigaste aspekterna att fundera över innan hundköpet.

Valet av hund – Har du ägt hund tidigare eller är du nybörjare? Det finns många härliga raser där ute, men inte alla lämpar sig för nybörjaren. Innan du skaffar en hund är det därför viktigt att du läser på om de raser som du är intresserad av. Ett vanligt misstag är att man fokuserar alldeles för mycket på utseendet och glömmer att titta på hundrasens egenskaper.

Kostnader – Att äga en hund är inte billigt. Du måste därför vara säker på att du har ekonomi nog att ta hand om din hund. Själva hundköpet är en engångskostnad som de flesta kan hantera, men därefter behöver du även se till att ha råd med försäkring, mat, veterinärkostnader, utrustning och tillbehör och mycket mer.

Din vardag – Hur ser egentligen din vardag ut och hur fungerar du som person? Gillar du att spendera mesta tiden i soffan eller är du ute på språng väldigt ofta? En hund behöver komma ut och rastas flera gånger om dagen oavsett om det är snöstorm, regn eller det finaste solsken. Du behöver även titta på din jobbsituation och om du reser mycket i din vardag. Var ska hunden vara när du är på arbetet eller behöver resa utomlands?

Valp eller äldre hund – För många är det givet att skaffa sig en valp. En valp kan man uppfostra precis som man själv önskar och naturligtvis är de också otroligt söta, gosiga och lekfulla. En liten valp behöver dock mycket mer uppmärksamhet och tid än en äldre hund. Du kommer att behöva stanna hemma den första tiden med valpen (cirka 6 veckor) och därefter kan hunden bara lämnas kortare stunder. Om du ska skaffa en valp behöver du alltså planera in detta i samband med en längre semester. En äldre hund har antagligen redan lärt sig att vara ensam några timmar, är rumsren sedan tidigare och kan de vanligaste kommandona.

Andra djur i familjen – Finns det andra djur i familjen? Då behöver du vara på din vakt. De allra flesta valpar som växer upp med andra djur har i vuxen ålder inga problem, men det redan befintliga djuret reagerar inte alltid så bra på konkurrens.