Att välja en hund är inte alltid det lättaste och som nybörjare är det betydligt svårare. Har man haft hund sedan tidigare har man säkerligen redan en viss kunskap, åtminstone om rasen i fråga. Som nybörjare kanske man besitter väldigt lite kunskap om de olika raserna som finns. Visst kan man läsa på en hel del på nätet och t.ex. på Svenska KennelKlubben, men det är fortfarande ingen garanti på att rasen man väljer kommer passa en bra.

Vi vill att du och din hund ska få ut så mycket av varandra som möjligt och därför är det viktigt att ni också går hand i hand. Du som nybörjare ska kunna ha en ras som du kan hantera och som du kan växa tillsammans med. För att lyckas med detta har vi satt ihop en lista med några av de hundraser som anses bäst till nybörjare.

Cavalier King Charles Spaniel – Många nybörjare tycker att det är bekvämt att den här hundrasen är mindre av sig. Den tar inte mycket plats och är lätt att hantera, t.ex. lyfta upp om det behövs. Utöver storleken så har dock den här rasen många andra fina egenskaper som gör att den passar nybörjaren riktigt bra. Bland annat så är den väldigt sällan aggressiv av sig och den är heller inte känd för att vara speciellt nervös. Istället är rasen mycket kärvänlig och sällskaplig av sig. Den är balanserad och har ett stabilt sinne, vilket gör den till en mycket bra förstagångshund.

Pudel – Pudlar är otroligt söta att titta på med sin krulliga päls, men de är också väldigt bra hundar för den som är nybörjare. Ett stort plus är att den här rasen kommer i så många olika storlekar. Det finns pudlar som är väldigt små, så kallade dvärgpudlar, men även mellanpudlar och den stora kungspudeln. Hundrasen är väldigt snäll, följsam och lätt att lära. Dock kommer hundens päls att kräva en hel del tid och omvårdnad.

Mops – Hur söta är egentligen inte mopsar med sitt lite speciella och unika utseende? Den här lilla hundrasen är en riktig skojare och älskar att få stå i centrum så fort möjligheten ges. Den är även mycket snäll mot andra hundar och går bra ihop med de flesta djur. Även här är det många som föredrar den lilla storleken, samtidigt som hunden har en mycket positiv inställning till livet. Mopsen kan dock ha en hel del problem med andningen på grund av den mycket korta nosen.