När du väljer en hundras måste du titta på de olika egenskaperna som rasen har. Orsaken till detta är för att alla hundraser är olika och det är viktigt att hundens behov ska gå hand i hand med dina egna, och vise versa. Det finns 300+ hundraser runt om i hela Sverige att ta del av. Det betyder att du kommer att behöva välja ut en av dessa till att bli din nya kamrat.

Vissa hundar har väldigt ordentliga jaktinstinkter medan andra vill ha svåra uppgifter att lösa. Vissa hundar vill slappa på soffan så ofta det går och andra vill ut och springa av sig all energi. Innan du väljer vilken hundras som du vill ha är det viktigt att du har is i magen. Fundera på vilka egenskaper som är extra viktiga för dig och var också ärlig mot dig själv med vad du klarar av.

Använd dig av internet, rasklubbar och mycket mer

Det finns mängder med information om de olika hundraserna och den bästa källan är naturligtvis internet. På internet kan du ta dig till otaliga hundsidor och läsa i forum, söka rasinformation eller bara ren fakta. Vi rekommenderar att du använder dig av internet för att få reda på så mycket som möjligt, men därefter kan det vara en god idé att besöka en uppfödare av rasen du är intresserad av eller t.ex. gå på en hundutställning så att du får veta mer om rasen i det verkliga livet. Som om detta inte vore nog finns det även mängder med rasklubbar som du kan höra av dig till. På så sätt har du möjlighet att få svar på dina frågor snabbt och från en säker källa.

Var ärlig med din kunskap

Att vara ärlig mot sig själv är väldigt viktigt när du ska skaffa hund. Ge dig inte på de klurigaste raserna om du vet med dig att du inte kommer att klara av uppgiften. Det är bättre att du väljer en hundras som du kan växa tillsammans med och ha roligt med. Risken är annars stor att du får en hund som är ouppfostrad och gör lite som den vill. Det kanske inte låter som ett så stort problem när hunden är valp, men det kommer bli betydligt svårare med en 50 kg jycke som drar iväg i kopplet.